Wat is onze jeugd toch leuk!

Vorige week mocht ik getuige zijn van een heel mooi event op de Noordkade in Veghel. Ik werd ingezet als matchmaker bij Meijerijstad on Stage. VMBO leerlingen werden gekoppeld aan 1 van de 100 aanwezige bedrijven. Het vervolg is, dat ze op 14 maart stage gaan lopen bij 2 bedrijven.

Aan deze dag, is een heel traject op de scholen vooraf gegaan, waarbij de leerlingen in een paspoort hun voorkeursbedrijven konden opgeven. Ze konden kiezen uit verschillende categorieën: groen en natuur / zorg en welzijn / techniek / handel en economie. Ze moesten zelf uitzoeken bij welke bedrijven ze stage wilden lopen, leerlingen maakten originele visitekaartjes en er werd geleerd hoe je een gesprek opent met een medewerker van het bedrijf waar je stage wilt lopen. Ik heb nog nooit zoveel leerlingen keurig een hand zien geven aan het begin van het gesprek.

Wat zie je dan toch veel verschillende leerlingen. De 1 kiest doelbewust voor de marechaussee, een ander wil graag met tractors werken, maar wel van een bepaald merk want anders kwam ie niet.

Ik kreeg vaak de opmerking “ik wil graag werken met dieren”, maar ja hoeveel banen zijn er in deze branche en als je dan vroeg of ze ook al aan iets anders gedacht hadden kreeg ik het antwoord “bloemen en planten vind ik ook heel leuk”. Zo eerlijk, zo ongecompliceerd, maar toch al druk bezig met hun toekomst.

De 1 is doelbewust, de ander weet het nog niet helemaal, maar hé de toekomst ligt voor ze open en er is werk genoeg. Hoe leuk is het als er een meisje van 14 naar je toekomt en zegt “ik wil stage lopen bij een bedrijf waar ik technisch kan tekenen”. Hoeveel kanten kan ze dan wel niet op.

Of die leerling, die al 2 afspraken had gemaakt voor 2 stages, maar toch nog een stapje extra wilde zetten en graag ook nog bij een derde bedrijf stage wilde lopen. Geen probleem als het niet kon op 14 maart, maar dan wel graag op een andere dag. Of die drie leuke jongens die alledrie heel stellig waren en aangaven “ik wil timmerman worden”. Hoe fijn is het dan om te weten, dat er voor hen altijd wel werk te vinden is. Om nog maar te zwijgen over de 2 jongens die handhavers wilden worden. Ik zei “wat goed en wat knap dat jullie dit al weten”. Bleek dat ze heel veel inspiratie haalden uit de serie “de overtreders”, op mijn vraag of dit de enige reden is om voor deze richting te kiezen waren ze heel duidelijk en zeiden “nee het is belangrijk dat het veilig is op straat en daar staan we voor” Mijn hart ging open voor zoveel enthousiasme.

Toen ik naar huis reed kon ik alleen maar denken wat is onze jeugd toch leuk en wat fijn dat de toekomst open ligt en dat de bedrijven hen met open armen zullen ontvangen. Zij komen er wel!

5 maart 2024